Menház - Židovské kultúrne a spoločenské centrum - Zsidó Kulturális és Közösségi Központ

Projekty – Pályázatok

Bét HaKneszet 2006. pályázat értékelése

A Komáromi Zsidó Hitközség MENHÁZ – Zsidó Kulturális és Közösségi Központja 2002 és 2004 után harmadik alkalommal hirdette meg helytörténeti pályázatát, ezúttal a komáromi kis zsinagóga és Menház építésének 110. évfordulója alkalmából „Bét HaKneszet- a találkozás háza, a zsinagóga” címmel. A középiskolások és a felnőttek mellett idén az általános iskolák tanulói is bekapcsolódhattak a munkába.
   

Száraz Enikő

Hammersmidt Éva és Krasznica Melinda 


A pályázat célja a mai Dél-Szlovákia (kiemelten a Komáromi járás), illetve Nyugat-Magyarország (kiemelten Komárom–Esztergom megye) és a tágabb régió területén található települések zsidó vonatkozású emlékeinek feltárása volt.

A meghirdetett három témakörben 12 pályamunka érkezett, melyek a mai rendezvényünk előtt és után a Menház folyosóján tekinthetők meg, majd az előző évek műveivel együtt a Schnitzer Ármin Mikormúzeumban kerülnek elhelyezésre. Az évek során összegyűjtött emlékképek alkotják az alapját annak az Interneten elérhető kiállításnak, mely a Waldmann Ernő Virtuális Közösségek nevet viseli.
 A Komáromi Zsidó Hitközség a felkért szakmai zsűri tagjaival, Fritz Zsuzsannával a Bálint Zsidó Közösségi Ház igazgatójával és Verő Tamás, budai rabbival, egyetértésben a mai napon kategóriánként egy-egy első helyezetett díjaz, és jutalomban részesít valamennyi pályázót.


 
Az első témakör „A mi zsinagógánk, imaházunk” címet viselte – ez egy rajzpályázat volt kicsiknek és nagyoknak. A munkák, melyek egy adott település zsidó vonatkozású épített örökségét mutatják be tetszőleges technikával készülhettek.A kategória első díját a zsűri Nagy György Ágnes és Agócs Petra, a hódmezővásárhelyi zsinagóga ablakát ábrázoló rajzának ítélte. Ők a helyi Tornyai János Általános Iskola 6. b osztályának tanulói. Felkészítő tanáruk: Sós Csabáné.
 

A témakör további résztvevői, akik jutalomban részesülnek:
 
Kőszegi Simon, a budapesti Lauder Iskola tanulója, egy zsinagóga belsejéről készített rajzáért.

Reich Juci, a budapesti Lauder Iskola tanulója, zsinagógákat ábrázoló rajzáért

Selmeczi Tóth Klára, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Általános Iskola 5. a osztályos tanulója, aki hódmezővásárhelyi zsinagógáról készített tusrajzáért.A második témakör, mely az „Ebben a házban…” címet viselte, a fellelhető emlékek alapján (községi krónika, archívumok, sajtó, személyes beszélgetések) egy-egy település zsidó vonatkozású épületeinek, temetőinek bemutatását tűzte ki célul.
 

Első díjban részesül Száraz Enikő, aki megható munkájában a nagy kéri zsidó közösség múltját hozta közelebb számunkra. Köszönjük, hogy írásával, és a munkát színesítő festmények képeivel az utókor számára megőrzi faluja zsidó közösségének emlékét.

Jutalmat kapnak: Vach Klaudia, aki személyes beszélgetéseket is felhasználva az ógyallai zsidó hitközség emlékét idézte meg. A fényképekkel, statisztikai adatokkal kiegészített munkája pontos képet nyújt a helyi közösségről. Írását sokáig, nagy megelégedéssel forgatják majd a gyökereiket keresők és a Schnitzer Ármin Mikromúzeumba látogatók.

 Pierzchala József munkája a tágabb régióból érkezett, Múlás koptatta emlék címmel Gömörország zsidó közösségeire emlékezik. Személyes visszaemlékezések, fényképek teszik még érdekesebbé munkáját.
 
A harmadik témakör a zsidó közösség napjainkban fellelhető emlékeit dolgozta fel „Ez maradt utánuk…” címmel.

 Két kategóriában osztunk ki ma itt díjakat. Az általános iskolások közül első díjban részesül a budapesti Lauder Iskola negyedikes tanulója Mandel Ármin Benjamin, a szegedi zsinagógáról összeállított munkájáért melyet saját rajzával illusztrált.

Jutalomban részesül az iskola további két tanulója:

Sárdi Hanna, zsinagógákról készített összeállításáért
 
Csillag Marcell, a budapesti Dohány utcai zsinagógát bemutató pályamunkájáért

A középiskolások kategóriájában első díjat kap az ipolysági gimnázium két diákja, Hammersmidt Éva és Krasznica Melinda, akik Ez maradt utánuk címmel a helyi közösség nyomába eredtek. Gyűjtő munkájukban Tóth Tibor tanár úr volt segítségükre. Köszönet teljességre törekvő összeállításukért.

A Komáromi Zsidó Hitközség külön jutalomban részesíti Bagin Árpádot, aki az ógyallai felszámolt zsidó temetőről pár éve készített  felvételeit bocsátotta mikromúzeumunk rendelkezésére.

Köszönjük a pályázók munkáját, mellyel hozzájárultak a zsidó közösségek emlékeinek megőrzéséhez, tanáraiknak és szüleiknek a segítséget.

 a Komáromi Zsidó Hitközség programkoordinátorai

  

 

%d bloggers like this: